top of page

FAQ │ PITANJA I ODGOVORI

Kome je CrossFit namijenjen?

Svima. CrossFit je, uz dobru prehranu, najbolja obrana od kroničnih bolesti, ali i najbolja priprema za život. Jednostano, svi moramo znati kako koristiti naše tijelo. Vrijedi znati da su potrebe olimpijca i umirovljenika iste, samo se razlikuju po stupnju intenziteta. Primjerice, podizanje tereta s poda - netko mora biti sposoban podići unuku, netko 200 kg. Čučanj - netko se mora deset puta čučnuti s svojom težinom, netko se mora jednom čučnuti s 160 kg na leđima. Ili kardiorespiratorna funkcionalnost - netko mora biti sposoban igrati se pola sata s djecom, netko drugi mora odigrati utakmicu u većem intenzitetu od protivnika... Svi moramo raditi iste stvari, razlika je samo u tome što ih radimo intenzitetom koji odgovara našoj razini spremnosti.

Koje su prednosti našeg treninga?

Danas je većina trening programa usmjerena na razvoj uskog broja sposobnosti. Primjerice, teretana za razvoj snage, a trčanje/bicikl za razvoj aerobne izdržljivosti. Suprotno od toga, CrossFit je usmjeren na razvoj svih sposobnosti. I upravo takav – cjeloviti razvoj, najviše utječe na poboljšanje zdravlja. Na taj način uzimamo sve najbolje iz svakog treninga koji se fokusira samo na jednu stvar.

Zašto su naši treninzi toliko intenzivni?

Mi ne glumimo da treniramo, već zaista treniramo. I naši treninzi zaista jesu najintenzivniji kakve možeš naći. Zašto? Jer veći intenzitet daje bolje rezultat. Zato je jedan od ciljeva CrossFita raditi na povećanju radnog kapaciteta. Pojednostavljeno, želimo ostvariti puno rada u malo vremena, i u potpunosti iskoristiti trening. Da smo htjeli da bude lagano, ostali bi doma na kauču. Pravi, težak trening, bez pretvaranja i skrivanja. Iako je svaki trening težak, naši članovi potvrđuju da se trud isplati.

Kako krenuti?

Jako jednostavno. Imamo jedan težak i tehnički zahtjevan program (Classic) koji nikako nije za početnike. Za početak, ne idite na taj program. Imamo dva programa koja su intenzivna, ali značajno jednostavnija i lakša (Burn! i Elements). Oni su idealni za početak. Jedna od mnogi odličnih značajki našeg treninga zove se skaliranje, odnosno prilagođavanje težih vježbi razini osobe koja ih radi. I zato se na početku trening skalira. Ne možeš raditi sklek? Radiš sklek na koljenima. Ne možeš napraviti 50 ponavljanja nečega? Napraviš 35. Sve u dogovoru s trenerom. Na početku se skalira puno pa onda sve manje. S vremenom napredujemo i onda se skalira rijetko. To je vrijeme kada se počinje razmišljati o Classic programu.

Kako opravdati cijenu treninga?

Klasičan trening u teretani zapravo uključuje samo pravo na korištenje sprava. Sam radiš trening, sam ga planiraš, sam učiš vježbe i sam se motiviraš. Sve dok ne izgubiš motivaciju ili dok ne shvatiš da predugo stojiš u mjestu. I taj trening je u našoj sredini mjesečno 50-100 kn jeftiniji nego kod nas. Za razliku od toga, kod nas je svaki trening isplaniran unaprijed. Zaista imaš nekoga tko te vodi kroz trening, podučava te i ispravlja. Kod nas imaš priliku u nekoliko mjeseci o treningu naučiti više nego prosječan posjetitelj teretane nauči u životu. Uvijek možeš dobiti savjet za nešto više, a rad u grupi te motivira da uvijek daješ više nego dok radiš sam.

Zašto bi bio motiviraniji u grupnom treningu?

Ne vjeruješ da te grupa motivira? Danas probaj potpuno sam istrčati distancu koja je tebi teška u što kraćem vremenu. I onda je drugi tjedan probaj istrčati s još 10 ljudi. Nema šanse da sam istrčiš bolje. I tako je u svemu. Dok misliš da ne možeš, a vidiš da svi drugi rade, odjednom shvatiš da ipak još ide. Naše granice su puno dalje od onoga što mislimo. I dok smo sami, početne prepreke nam postaju preteške pa odustajemo. Sebi se pravdamo da više nismo mogli, da je bilo preteško, da je bilo prevruće... S još 10 ljudi nema toga. Tada shvaćamo da je naša granica puno dalje od onoga što smo ikada mislili. Shvaćamo da možemo biti jači od naših izgovora. I to ti naši članovi mogu potvrditi.

bottom of page