top of page

CROSSFIT ZA VEĆU KVALITETU ŽIVOTA

Gotovo svaka mjerljiva vrijednost koja opisuje zdravlje može se smjestiti na skali koja kreće od bolesti prema wellnessu pa sve do fitnessa. Npr. 40% tjelesne masti označava loše stanje (bolest, engl. sickness), 20% je normalno ili zdravo stanje (wellness), 10% je fit stanje (fitness). Isto je s gustoćom kostiju, količinom mišićne mase, trigliceridima, HDL kolesterolom… Što su naše vrijednosti bolje, bliže smo fitnessu, a dalje od bolesti. Trening koji se sastoji samo od izdržljivosti ili samo od snage, ne podiže sve varijable prema fitnessu. CrossFit kao trening kojim poboljšavamo sve fizičke sposobnosti, to radi fantastično.

POKRENI SE I BUDI UZOR!

Pokazatelji s bolest-wellness-fitness skale mogu biti prediktori kroničnih bolesti ili njihova posljedica. Za stanja poput pretilosti i ubrzanog starenja, ali i kronične bolesti poput koronarne bolesti srca, dijabetesa tipa 2, raka i alzheimera, današnja medicina nema pravog lijeka. Doktor ti može dati lijek da spusti kolesterol, ali to neće riješiti uzrok problema. Kolesterol će se opet podignuti. To je maskiranje problema, a ne njegovo rješavanje.

 

U SAD-u 7 od 10 ljudi umire, a da su to mogli spriječiti načinom života koji su vodili. I njima doktor ne može pomoći. Pomoći im je mogao drugačiji način života kojim bi napravili najbolju prevenciju od pojavnosti moždanih udara i dijabetesa. Samo 3 od 10 osoba umire od stvari na koje baš i ne možemo utjecati - od posljedica nesreća, trovanja, virusnih ili bakterijskih infekcija ili genetskih poremećaja. I njima je potreban doktor. Ovdje se događa većina najvećih čuda medicine. Makar i oni imaju veću šansu ako se na bolest-wellness-fitness skali što više odmaknu prema fitnessu.

 

Stimulans CrossFita kao visokointenzivnog treninga u kojem neprestano variraju funkcionalni sadržaji koji su prirodni za ljudsko tijelo, uz prehranu koju čine meso, riba i povrće, nešto voća i orašastih plodova, malo škroba i ništa šećera - predstavljaju najbolju prevenciju od kroničnih bolesti. Možemo sagraditi zid koji nas brani od bolesti i koji nam može omogućiti da doživimo starost neovisni o tuđoj pomoći. Možemo doživjeti devedesete i ostati funkcionalni. Možemo biti uzor svojoj djeci i njihovoj djeci kojoj ćemo pokazati da je sve moguće. Budi im uzor i pokaži da se kvaliteta života može mijenjati i da to nije nešto dosadno, strano i dostupno samo odabranima.

 

Courtesy of CrossFit Inc.

 

Pročitaj originalni članak na kojem je baziran ovaj tekst.

bottom of page